Kootstertille en Twijzel houden elkaar in evenwicht in beladen derby - SC Kootstertille

Kootstertille en Twijzel houden elkaar in evenwicht in beladen derby

Kootstertille en Twijzel houden elkaar in evenwicht in beladen derby

Kootstertille SC 1

0 - 0

SC Twijzel 1

Competitie

3e klasse B

Datum

23 september 2023 14:00

Scheidsrechter

J.E. Blom

Accommodatie

Sportpark De Tille
Jisteboerewei 1
9288GL
KOOTSTERTILLE
tel. 0512-331861

Zaterdag 23 september: de dag dat de competities in het amateurvoetbal weer zijn begonnen. SC Kootstertille vinden we wederom terug in 3B. Dit seizoen zal nog éénmaal in het teken staan van de versterkte degradatieregeling. En juist dit seizoen belooft nog spannender en lastiger te worden dan 2022-2023. Met name doordat we te maken krijgen met tegenstanders die afgelopen seizoen gedegradeerd zijn uit de 2e klasse. Denk hierbij vooral aan LAC Frisia, Be Quick Dokkum en Hardegarijp. Daarnaast komen we ook een tweetal bekenden tegen toen er nog gevoetbald werd in 4B: RWF en Opende. De doelstelling van onze club is gelijk aan het vorige seizoen: HANDHAVEN.

Die missie begon vandaag tegen niemand minder dan SC Twijzel. Een mooiere seizoenstart kun je je dan ook bijna niet bedenken: een derby in eigen huis als competitiestart. Vorig seizoen wisten de mannen van Pieter Santema deze wedstrijd zowel uit als thuis in winst om te zetten. Dat liep vandaag anders. In een relatief gelijkopgaande wedstrijd moesten beide teams uiteindelijk genoegen nemen met een doelpuntloos gelijkspel. 

KOOTSTERTILLE - Op een drukbezocht, getuige de volle parkeerplaats, Sportpark de Tille werd er om 14.00 afgetrapt onder leiding van scheidsrechter J.E. Blom. De eerste minuten werd eigenlijk al meteen duidelijk dat het geen gemakkelijke middag zou worden voor de Tilsters. De tegenstander wist in de eerste minuten meer tot aanvallen te komen. De gastheren waren vooral bezig met aftasten. De eerste echte grote kans was echter voor de thuisclub. In de 10e minuut kwam de bal, na een vlot uitgespeelde aanval over de rechterflank, terecht bij Harmen Tabak. Hij kwam op een fraaie manier 1-op-1 met de keeper van Twijzel. Zijn inzet werd echter keurig tot hoekschop verwerkt door de doelman. Dit zou één van de weinige grote kansen zijn voor de thuisclub in het eerste bedrijf. 

In de fase hierna werd er vooral veel gestreden rondom het middenveld. De Tilsters probeerden wel aan te vallen maar het bleef bij ‘speldenprikjes’. 

Echter, in de 17e minuut kwamen de gastheren zeer goed weg: een uitverdedigde bal van Twijzel kwam bij Rinse de Vries terecht. Hij besloot de bal breed te passen richting Douwe Kloostra maar faalde hierin;  Johannes v/d Meulen kon zeer eenvoudig onderscheppen en kon zomaar één op één met doelman Marcel Kempenaar komen. Hij hield het doel op geweldige wijze klein en kon zo zeer voortreffelijk redding brengen. 

In de 24e minuut nog een opmerkelijk moment: de scheidsrechter sommeerde aanvoerder Douwe Kloostra om de kinderen achter het doel van Twijzel te waarschuwen in verband met het afsteken van vuurwerkbommen. Het is dan ook werkelijk bizar dat kinderen van die leeftijd met zulk materiaal rond mogen lopen…

Twee minuten later werd Jouke Waaksma op de bon geslingerd vanwege een vermeende overtreding. De kaart werd vermoedelijk niet gegeven vanwege een te grove charge. Dit zal eerder zijn geweest vanwege commentaar op de scheidsrechter. Deze momenten laten echter wel mooi zien hoe groot de belangen zijn in zo’n derby. 

In de minuten die hierop volgden moesten de wit-blauw gehemden alle zeilen bijzetten. Zo werd een snoeihard schot vanaf een kleine 20 meter fabelachtig uit het doel gehaald door Marcel Kempenaar. Uit de hoekschop die daaruit volgde werd er nog een keer vanaf die afstand op doel geschoten en wederom redde de doelman fantastisch. Niet veel later moest diezelfde doelman weer redding brengen op een schot vanaf een kleine 30 meter. Na deze hachelijke minuten ging de storm liggen en kon er weer normaal gevoetbald worden door de Tilsters.

In het laatste kwartier waren er nog wel kansjes voor beide teams, maar werd het ook duidelijk dat het tijd werd voor de rust. In de laatste minuten kreeg Kees de Vries nog wel een kans om een vrije trap vanaf een mooie plek op doel te schieten maar deze waaide helaas hoog over het doel.

Na de aftrap werd duidelijk dat het thuisteam iets frisser uit de kleedkamer was gekomen. Het kreeg gaandeweg wat meer controle over de wedstrijd en liet de bal daarbij ook gemakkelijker rondgaan. Maar tot echt goed uitgespeelde kansen leidde dat vooralsnog niet. 

Na een kleine 15 minuten werd er aan Tilster zijde besloten om twee verse krachten in te brengen: Kevin Plautz en Harmen Tabak werden van het veld gehaald om vervangen te worden door Pieter Hoekstra en Tom v/d Veen.

Voor de toeschouwers was het wachten op wat meer actie en dat gebeurde ook: na een kleine 20 gespeelde minuten beging Falco Bierma een overtreding op Rein v/d Veen. Onder toeziend oog van de zeer goed leidende scheidsrechter trapte die laatstgenoemde echter na. Dat leidde natuurlijk tot veel commotie vanaf de zijlijn. De leidsman kon niks anders doen dan het geven van een directe rode kaart aan de middenvelder. 

De rode kaart zou de opmaat moeten zijn naar een Tilster storm. Dat lukte allesbehalve. Het drong wel aan en had natuurlijk veel meer balbezit in de laatste 20 minuten maar de bezoekers uit Twijzel lieten zien goed te kunnen verdedigen. Ze hadden hierin dan ook weinig andere opties dan genoegen nemen met een gelijkspel. Desondanks was het wel oppassen geblazen voor gevaarlijke counters van de rood gehemden. 

Wellicht de grootste mogelijkheid was er in de 77e minuut toen Jouke Waaksma al slidend een steekpass gaf op Kees de Vries. Hij kon vervolgens al dribbelend op het doel van Twijzel af stormen maar faalde in de afronding: het schot zeilde over het doel heen. Niet veel later had Cris Alma (overgekomen van Harkema-Opeinde) nog een geweldige actie in huis in het zestien-meter-gebied maar ook dit leverde geen doelpunt op. 

In de laatste 10 minuten zou je mogen verwachten dat er nog een slotoffensief georganiseerd zou worden, maar alles was minder waar. Er waren nog wel enkele kansjes, waarvan de grootste voor Falco Bierma in de 91e minuut, maar hier bleef het dan ook bij; de Tilsters blaften wel maar beten niet. De scheidsrechter besloot na 93 minuten voetbal de wedstrijd ten einde te brengen en zo stond er dus een brilstand op het scorebord. 

Gezien het wedstrijdbeeld was een gelijkspel dan ook terecht. Voor de bezoekers was het echter mooier geweest dat er op z’n minst doelpunten waren gevallen. 

Al met al kunnen beide teams genoegen nemen met een gelijkspel en kunnen ze zich gaan opmaken voor de volgende competitieronde. Kootstertille zal daarbij stevig aan de bak moeten: volgende week zaterdag gaat het op bezoek bij degradant Hardegarijp. SC Twijzel mag het dan in eigen huis gaan opnemen tegen Wykels Hallum.

Verslag: Jefta Elâchouri

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!