9288GL
KOOTSTERTILLE
tel. 0512-331861

Het kan vriezen en het kan dooien. Dat omvat zo’n beetje wel de vorm waar onze hoofdmacht zich nu in bevindt. Na de zeperd van vorige week tegen Hardegarijp (dat overigens verrassend onderuit is gegaan in Hallum) was het afgelopen zaterdag zaak om de rug te rechten tegen het onbekende ONR. Deze club zijn we in competitieverband slechts 2 keer tegengekomen. Dat was in het seizoen 2000-2001. De statistieken laten we derhalve maar even achterwege.
De bezoekers uit Roden lieten zien zeer effectief om te kunnen gaan met de kansen die zij kregen. Daarom stond er uiteindelijk een zeer verdienstelijke uitslag voor hen op het scorebord.

KOOTSTERTILLE - Waar het er in de openingsfase op leek dat het vooral een kwestie van aftasten zou worden, kwam de thuis al in de 3e minuut met de schrik vrij. Aize Storm probeerde met de bal omhoog te dribbelen maar maakte daarbij een uitglijder. Rik de Boer (ONR) was er als de kippen bij om die bal te veroveren en kon zo op het doel van Marcel Kempenaar afstormen. Laatstgenoemde keerde zijn inzet over de achterlijn. De twee hoekschoppen die daarop volgden waren niet gevaarlijk genoeg om het de Tilsters moeilijk te maken. Niet veel later kon Harmen Tabak, na een heerlijke steekpass van Jouke Waaksma, via de linkerflank een bal op maat afgeven op Tom v/d Veen. Zijn sprint was echter niet genoeg waardoor hij niet kon afronden.

Hierna was het vooral een fase van balbezit proberen te houden. Het was pas in de 13e minuut weer even oppassen geblazen voor de doelman van ONR. Goed doorzetten van Jouke Waaksma over de linkerflank zorgde er voor dat hij een heerlijk balletje op maat kon geven op Kees de Vries. Hij probeerde de bal vervolgens in één keer richting de lange hoek te drukken maar de bal ging hierbij net naast.

Het wachten op de openingstreffer duurde tot de 20e minuut. Een afvallende bal van Aize Storm belandde in de voeten van een tegenstander. Deze lepelde de bal vervolgens over de verdediging van de thuisclub waarop Janco de Boer (ONR) oog in oog kwam te staan met Kempenaar. De afronding was fraai te noemen. Want met een mooie boogbal viel de bal in het net.

Na dit doelpunt oogde de thuisclub aangeslagen. Het creëerde nagenoeg geen kans en in balbezit oogde het niet fris. Daarnaast had het moeite om van eigen helft af te komen. Wel kregen de Tilsters nog een vrije trap op een mooie vanwege een handsbal. Kees de Vries probeerde de bal vanaf 20 meter in één keer richting het doel te trappen. Dat lukte ook, ware het niet dat de doelman een ietwat moeilijke redding in huis had.

De volgende domper kwam in de 33e minuut. Terwijl Falco Bierma de bal aan de voet had werd hij fel onder druk gezet door twee tegenstanders. De bal werd vrij makkelijk veroverd en kon simpel doorgespeeld worden naar de vogelvrije aanvoerder Tim v/d Meulen. En ook hij wist op vrijwel identieke wijze af te ronden door de bal over de doelman heen te lepelen: 0-2.

Pas na dit doelpunt leek er dan eindelijk wat meer felheid in de ploeg van Santema te komen. Er werd hoger druk gelegd waardoor de bezoekers meer moeite kregen om de bal in de ploeg te houden. Wel was het nog even wachten op de aansluitingstreffer. Die mogelijkheid kreeg Rinse de Vries in de 38e minuut: hij kreeg een vrije trap vanaf de linkerflank in de voeten gespeeld door Tom v/d Veen. In vogelvrije positie haalde de Vries vanaf zo’n 25 meter maar eens uit; zijn inzet belandde echter op de lat. Vervolgens belandde de bal bij Harmen Tabak in de voeten. Hij probeerde de bal richting de korte hoek te schieten maar ook zijn inzet raakte het ‘houtwerk’.

Een minuut later was er alweer een levensgrote kans voor de bezoekers. Leon Schievels kon van dichtbij binnenschuiven maar stuitte hier op de doelman.

De aansluitingstreffer volgde eindelijk in de 41e minuut: een piekfijne voorzet van Tom v/d Veen werd heerlijk tegendraads binnengekopt door, wie anders, Jouke Waaksma: 1-2. Deze treffer zorgde voor de opleving die nodig was in het team. Dit was ook te merken aan de zijlijn. Er werd volop gecoacht en zo stonden de bezoekers even stevig onder druk. Helaas leverde het echter niet de gelijkmaker op en gingen beide elftallen na 46 minuten spelen met een 1-2 tussenstand de rust in.

Bij aanvang van de tweede helft probeerden de gastheren het initiatief te nemen door meerdere malen de aanval te zoeken. Dat leidde in de 54e minuut tot een 100% kans voor Jouke Waaksma: een geweldige crosspass/voorzet vanaf de rechterflank van Falco Bierma kwam in het 16-meter gebied terecht bij Kees de Vries. Hij besloot de bal breed te leggen op de spits maar een kleine meter voor het doel raakte hij de bal niet goed ging deze langs de tweede paal. In de minuten hierna werd het nog wel een aantal keren gevaarlijk voor het doel van ONR. Dat leverde helaas geen treffer op. En zo luidt dan toch het gezegde: ‘als je hem zelf niet maakt, krijg je er hoe dan ook eentje tegen’.

En zo geschiedde, al duurde het wel even. Een mooie crosspass van Sjoerd Hoek kwam terecht bij de al trefzekere Janco de Boer en wederom wist hij koelbloedig af te ronden: 1-3. Enkele minuten later kregen de Tilsters nog een tegentreffer te verwerken, ware het niet dat de grensrechter de vlag omhoog stak voor vermeend buitenspel. De scheidsrechter ging hierin mee en keurde de treffer af. De verontwaardiging was groot bij de spelers en staf van ONR en als we de beelden terugzien is dat ook begrijpelijk.

Desalniettemin moest Kootstertille weer op jacht naar een aansluitingstreffer. En deze kwam ook: een afgemeten pass van de goed ingevallen Kevin Plautz kwam bij spits Jouke Waaksma terecht. Hij hield de bal op fraaie wijze vast en met een simpel hakje kon hij Harmen Tabak bedienen. Hij dribbelde vervolgens richting de 11 meter en haalde zeer fraai uit waarbij hij de doelman kansloos liet: 2-3.

Dit zou de opmaat moeten zijn naar een spannend slotoffensief. De Tilsters probeerden het wel maar het slaagde er niet in om echt gevaarlijk te worden. Dat gegeven smaakt nog zuurder als men bedenkt dat er maar liefst 15(!) minuten blessuretijd aan deze helft werd toegevoegd. Uiteindelijk werd besloten om alles of niets te spelen door er extra aanvallende kracht in te brengen. Zo werd Falco Bierma er uitgehaald voor Anne Harm Hoekstra en werd aanvoerder Douwe Kloostra gewisseld voor Rikus Tjepkema. Maar ook dit mocht niet baten voor de thuisclub. Wel waren de laatste minuten een kwestie van overleven voor de bezoekers. Maar echt in gevaar kwamen zij niet meer en dus gingen zij huiswaarts met drie punten.

Zo heeft de selectie van Santema wederom een domper te verwerken gekregen en staat het met slechts 1 punt op de 13e plaats. Een heel contrast in vergelijking met vorig seizoen. Er zal dus gewerkt moeten worden aan de mentale weerbaarheid om de vormdip een halt toe te roepen. Al helemaal als men bedenkt dat de ook volgende wedstrijd geen makkelijke gaat worden. Want dan zullen we een bezoek brengen aan onze voetbalvrienden van ONT. Deze wedstrijd begint dan om 15.00 uur.