Sportloane 1
9271VN
DE WESTEREEN
tel. 0511-441965

Na twee mooie overwinningen op Wykels Hallum en ONR lijkt er weer zand in de motor te zijn gekomen bij de selectie van Pieter Santema. De hoeveelheid blessures spelen uiteraard ook een grote rol waardoor er nu wekelijks belangrijke spelers ontbreken op het wedstrijdformulier. Zo ook afgelopen zaterdag in het treffen met VV Zwaagwesteinde. Toch werd er vol goede moed afgetrapt op een tamelijk zonnig Sportpark de Wieken.

DE WESTEREEN - Vanaf de aftrap werd al duidelijk dat het gelijkopgaande wedstrijd ging worden voor beide partijen. In de openingsfase was het voor De Westereen dat er in slaagde de Tilsters op eigen helft te houden. Toch was het SCK die in de vijfde minuut de eerste grote kans kreeg: met een geweldige pass van Kees de Vries werd Tom v/d Veen weggestuurd richting het strafschopgebied van de tegenstander. Hij moest nog wel een tegenstander van zich afschudden, maar het schot wat door opvolgde ging rakelings de tweede paal. Het zou één van de weinige echt grote kansen voor Kootstertille zijn (tenzij men de buitenspel-doelpunten meetelt).

In de fase hierna golfde het spel op en neer, maar het tempo was te laag om het echt aantrekkelijk te maken voor de toeschouwers. Toch kwam er na een kwartier spelen weer een moment wat voor de nodige opleving zorgde. Wederom werd Tom v/d Veen weggestuurd door Kees de Vries. Hierbij kwam ook de doelman ver uit zijn doel om de bal te onderscheppen maar het lukte v/d Veen toch om de bal in de voeten van Jouke Waaksma te leggen die het vervolgens koeltjes afrondde. Het doelpunt ging niet door want de spits bevond zich in buitenspelpositie. Het doelpunt werd terecht afgekeurd en dat zou niet de eerste keer zijn in deze wedstrijd. De verontwaardiging was, zoals altijd tijdens deze momenten, groot.

De staat van het veld hielp ook niet echt mee om er een aantrekkelijke wedstrijd van te maken. Er werd veel balverlies geleden omdat passjes vaak niet aankwamen over het hobbelige en droge veld.

Naarmate de eerste helft vorderde kwamen de eerste gele kaarten ook uit de zak van de scheidsrechter. Zo moest verdediger Pieter Henstra nog ingrijpen op de bijna doorgebroken Cris Alma. Hier en daar werd er zelfs een beetje geroepen om rood te geven, maar dat zou niet terecht zijn.

Halverwege de eerste helft was het even schrikken: Jouke Waaksma ging er bij liggen vanwege pijnklachten. Na een behandeling van onze verzorgster besloot hij toch verder te gaan in deze wedstrijd. Niet veel later werd Kees de Vries ook maar eens op de bon geslingerd vanwege het hinderen van zijn tegenstander. De vrije trap die hieruit voortkwam leverde geen gevaar op.

Een minuut later kon Harmen Tabak op het doel van Marvin Heidstra afstormen. Dit mislukte omdat verdediger Dinand Lap hem onderuit haalde in het strafschopgebied. Menigeen riep natuurlijk om een strafschop, maar hier wilde de scheidsrechter niets van weten. Bij dit soort momenten is het een ware loterij: de ene leidsman zou hem geven, de ander niet.

Een paar minuten later kon Zwaagwesteinde door middel van een counter op het doel van Marcel Kempenaar afstormen. Laatstgenoemde hield zijn doel echter op fantastische wijze klein waardoor hij de inzet van Sven Rozema kon pareren. Sterker nog: hij had de bal klemvast.

In de 44e minuut dacht Jouke Waaksma wederom de openingstreffer te maken. Wederom werd hij niet goedgekeurd vanwege, u raadt het al, buitenspel. Hier was hij het overduidelijk niet mee eens en het commentaar dat hij hierop gaf werd door de scheidsrechter bestraft met een gele kaart.

En zo leek het er op dat er met een 0-0 ruststand de kleedkamers opgezocht zouden gaan worden. Maar schijn bedriegt: diep in de blessuretijd van de eerste helft werd er namelijk een oliedomme overtreding gemaakt in het doelgebied van Kempenaar. Het cadeautje van de Tilsters werd feilloos benut door Lieuwe de Roos: 1-0. Niet veel later werd er afgefloten voor het einde van de eerste helft.

Bij aanvang van de tweede helft probeerden de bezoekers snel de aanval te zoeken om een snelle gelijkmaker te forceren. Dat verliep echter stroef. Het duurde dan ook eventjes voordat er echt iets spannends op het veld gebeurde. Dat spannende gebeurde in de 56e minuut: Harmen Tabak had een akelige terugspeelbal in huis op doelman Marcel Kempenaar die hij ternauwernood van de doellijn kon halen. Enkele seconden later beging Tabak een vervelende overtreding op Ronaldo Jansen, wat hem een gele prent opleverde. Jansen moest het veld met een blessure verlaten. De vrije trap die hierop volgde

Enkele minuten later probeerde Harmen Tabak het goed te maken door de gelijkmaker binnen te schieten op aangeven van Pieter Hoekstra. Maar ook hier werd het doelpunt afgekeurd vanwege, hoe is het ook mogelijk, buitenspel. De verontwaardiging was groot en dat was ook terecht te noemen na het terugkijken van de beelden waaruit blijkt dat het een geldig doelpunt had moeten zijn.

Anderhalve minuut later kon Tom v/d Veen alsnog de gelijkmaker binnenwerken. Hij werd door Harmen Tabak weggestuurd en kon zo op het doel van Marvin Heidstra afstormen. Het schot wat volgde miste echter te veel effect waardoor het een prooi werd voor de doelman.

Halverwege de tweede helft moest Falco Bierma noodgedwongen worden gewisseld vanwege een rugblessure. Rikus Tjepkema werd ingebracht als zijn vervanger. Na deze wissel was het wachten op het volgende hoogtepunt. Dat gebeurde in de 74e minuut: een hoekschop van de voet van Kees de Vries werd door een verdediger met de hand gepareerd: penalty! Diezelfde Kees de Vries ging zelf achter bal staan en faalde hierin niet: 1-1! Het had de opmaat moeten zijn voor meer…

Een minuut later werd er wederom een strafschop toegekend aan Zwaagwesteinde: een schot van Lieuwe de Roos werd met de hand gepareerd door invaller Rikus Tjepkema. Eerstgenoemde faalde wederom niet in het nemen van deze penalty: 2-1.

In de laatste wedstrijdfase probeerden de zwartgehemden nog wel een gelijkmaker te forceren maar het zou er niet meer van komen. Ook het inbrengen van een aantal verse wissels bracht de uiteindelijke overwinning van Zwaagwesteinde niet meer in gevaar. Een echt slotoffensief werd niet meer ten tonele gebracht en dus werd er voor de tweede week op rij puntenverlies geleden door de Tilsters.

Volgende week wacht wederom een zware wedstrijd: dan komt promovendus Opende een bezoek brengen aan Sportpark de Tille. Ongeacht de uitslag zal de derde helft muzikaal worden voorzien door DJ Gerard Baggel. Aftrap is om 14.00 uur.