Boskdobbe 2
9249NR
FRIESCHEPALEN
tel. 0512-301027

Het is al even een poosje geleden dat we jullie voorzagen van wedstrijdverslagen. Dit kwam mede door het feit dat onze camera er de afgelopen weken in faalde om wedstrijden op beeld te zetten. Maar onze verslaggever heeft geregeld dat dat opgelost is en zo kunnen we onze lezers weer elke wedstrijd voorzien van een terugblik op de wedstrijden.

Zoals we al in de voorbeschouwing aangaven zitten de Tilsters momenteel in de lift. Na een zeer stroeve start van de competitie begint de selectie van Pieter Santema nu de nodige punten binnen te hengelen en ziet het spel er ook een stuk verzorgder uit. Na het - enigszins verwachte - verlies tegen LAC Frisia werd er daarna gewonnen tegen Be Quick Dokkum (2-3) en VV Minnertsga (spectaculaire 6-4). Afgelopen zaterdag moest er een goed vervolg komen tegen oude bekende RWF. Het was echter nog wel afwachten of deze wedstrijd door zou gaan in verband met de sneeuwval en vorst in de dagen ervoor. De grootste complimenten gaan hiervoor uit naar de organisatie van de tegenstander. Zij hebben ervoor gezorgd dat het kunstgrasveld ruim op tijd schoon was! Wel werd de wedstrijd iets later afgetrapt in verband met een andere wedstrijd die daarvoor werd gespeeld.

FRIESCHEPALEN - Rond 14.50 uur werd de wedstrijd afgetrapt onder het toezien van vele supporters en toeschouwers van andere clubs. Dat is niet zo vreemd gezien het feit dat dit samen met Rijperkerk - Franeker (1-2) de enige wedstrijden waren in deze competitieronde.

De openingsfase bestond vooral uit het hoog druk leggen van RWF. De Tilsters hadden moeite om op gang te komen. Dat leidde ertoe dat Marcel Kempenaar al in de derde minuut in actie moest komen om een poging van de rechtsbuiten van RWF, Wouter Donker, af te stoppen. In de fase hierna begonnen de Tilster meer in de wedstrijd te komen. Dat leidde tot een grote kans voor Aize Storm in de 10e minuut. Op aangeven van Kees de Vries raakte hij de de bal echter niet goed waardoor deze ver naast het doel ging.

Het duurde vrij lang voordat er weer wat spannends gebeurde. Dat kwam mede doordat het vooral een strijd op het middenveld begon te worden. Beide elftallen probeerden wel iets te forceren richting beide doelmannen, maar tot echte grote kansen leidde dat vooralsnog niet.

De eerste echte grote kans voor RWF was er in de 24e minuut: een goed uitgespeelde aanval van rechts naar links werd op het nippertje naast het doel gewerkt door de Tilster verdediging. Uit de hoekschop die daaruit ontstond kon Daan de Boer binnenschieten, maar de bal belandde daarbij in het zijnet. Een aantal minuten later was het weer RWF dat een kans wist te creëren: een mooie crosspass belandde op de rechterflank in de voeten van Hielke van der Meulen waardoor hij meters kon maken. Na wat passjes over en weer was het Mika Jansma die maar eens de trekker mocht overhalen en wederom belandde de bal in het zijnet.

Het gezegde luidt: ‘als je zelf geen goal maakt, dan krijg je er vanzelf één tegen’. En zo geschiedde: Falco Bierma strafte een verdedigende fout koeltjes af door de bal vanaf rechts in de lange hoek te schuiven. Een doelpunt die wel nodig was in deze wedstrijd. Het gaf de bezoekers veel vertrouwen want een aantal minuten later was het alweer raak! Een scherp aangesneden vrije trap van Menno Waasdorp werd op het nippertje verdedigd door RWF waardoor Jouke Waaksma niet de kans kreeg om binnen te koppen. De weggewerkte bal werd echter opgepikt door Kees de Vries en die haalde meteen de trekker over. Zijn van richting veranderd schot verdween heerlijk in het midden van het doel: 0-2!

In de minuten die volgden speelden de bezoekers wat zakelijker om de rust in ieder geval met een 0-2 voorsprong te kunnen halen. Echte grote kansen kwamen er niet meer en dus kon er met een goed gevoel naar de tweede helft uitgekeken worden.

De tweede helft was voor de neutrale toeschouwer en toch ook de supporters een stuk aantrekkelijker. Het begon al meteen met een grote kans voor RWF. Een goede voorzet vanaf rechts werd op de eerste paal gekopt door Mika Jansma. Uit de daaropvolgende hoekschop belandde een afvallende bal in de voeten van Jan Sikke Veenema. Zijn schot ging echter rakelings de tweede paal. De Tilster kwamen hier goed weg. Seconden later waren het de Tilsters die met een heerlijke aanval wel het net wisten te vinden. Door een fout op het middenveld kon Kees de Vries de bal veroveren. Hij kon vervolgens Tom van der Veen heerlijk op maat aanspelen waardoor hij op het doel kon afstormen. In het strafschopgebied moest hij eerst nog wel even afrekenen met Ruben Merkus. Dit deed hij op zeer fraaie wijze waardoor hij vervolgens heerlijk raak schoot met het linkerbeen: 0-3!

Nog geen 5 minuten later was het dan toch raak voor RWF: Xander Wagenaar kon van zeer dichtbij binnenwerken bij de eerste paal. Het had er alle schijn van dat de bal echt nog even met de hand werd beroerd. Ondanks stevig protest vanaf het veld en de zijlijn ging de scheidsrechter hier niet in mee en dus bleef het doelpunt staan.

RWF kreeg door dit doelpunt weer wat meer vertrouwen en dat was ook duidelijk te zien aan het spelbeeld. De bezoekers werden voortdurend onder druk gezet op eigen helft en hadden moeite om van het eigen doel af te komen. Er werd met man en macht verdedigd om een tweede tegentreffer te voorkomen. Hierdoor kwam de thuisclub, ondanks het stevig aandringen, niet tot echte grote kansen.

Na deze fase kwamen de bezoekers weer wat meer aan het voetballen toe, waardoor het spel wat meer op en neer golfde. Het was wel even wachten tot er weer gescoord werd: vanaf de rechterflank werd een heerlijke vrije trap van Menno Waasdorp werd door Jouke Waaksma keurig binnengekopt: 1-4! Hiermee was de wedstrijd echter nog niet gespeeld. Want enkele minuten later had RWF de marge weer kunnen verkleinen tot twee doelpunten ware het niet dat Marcel Kempenaar een geweldige reflex in huis had: Hielke van der Meulen haalde vanaf een kleine 7 meter verwoestend uit. Menig toeschouwer had hier een doelpunt verwacht wat de redding van Kempenaar des te mooier maakte. Dat zou niet de eerste fraaie redding zijn van de middag: een vlammend schot van buiten het strafschopgebied door Mika Jansma werd wederom fraai gepareerd door Kempenaar. Het zorgde er echter wel voor dat de rebound door Abe Spinder binnengeschoten kon worden. Maar snel handelen van de bekwame doelman zorgde ervoor dat ook deze inzet niet in het doel verdween.

Uiteindelijk was het Aize Storm die in 79e minuut de wedstrijd ‘in het slot’ schoot. Een hoekschop van Menno Waasdorp werd slecht weggewerkt waardoor deze bij Kees de Vries belandde. Hij haalde maar eens uit om zijn tweede treffer van middag te maken maar stuitte hierbij op de paal. Uit de rebound kon Aize Storm simpel binnenschuiven om de marge te vergroten naar vier doelpunt: 1-5!

Het slotakkoord was er voor RWF: Mika Jansen gaf vanaf de linkerflank een voorzet. Maar door het effect wat hij aan de bal gaf wapperde de bal zo over over de Tilster doelman heen.

In de minuten die nog resteerden vonden beide teams het wel prima. De bezoekers gingen hier dan ook overduidelijk winnen en kunnen zo met een goed gevoel toewerken naar alweer de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar.

Mede door het puntverlies van Rijperkerk smaakt deze overwinning maar al te goed. Zij gingen namelijk in eigen huis onderuit tegen de volgende tegenstander van Kootstertille: er werd met 1-2 verloren tegen Franeker. Mede daardoor kunnen we in ieder geval voor een week genieten van de huidige ranglijst: de Tilsters bezetten momenteel de tweede plek in de competitie! Aan het begin van dit seizoen was dat totaal niet realistisch. Het laat zien dat de selectie van Pieter Santema er de laatste weken goed in zit en dat smaakt uiteraard naar meer!