Jisteboerewei 1
9288GL
KOOTSTERTILLE
tel. 0512-331861

Als we even terugblikken naar het begin van de competitie had niemand verwacht dat onze hoofdmacht in de winterstop bovenin zou meedraaien. Dat is nu wel anders. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen SC Franeker stonden de Tilsters, zij het met meer gespeelde wedstrijden, op een keurige tweede plaats in de competitie.

Hoe anders verloopt het voor de ‘Frentsjers’. Vorig seizoen zijn zij gepromoveerd naar de 3e klasse en daar verloopt het alles behalve soepeltjes: ze zijn momenteel de hekkensluiter in 3B. Wel wisten zij vorige week met een knappe 1-2 zege op Rijperkerk huiswaarts te keren. Met die gedachte in het achterhoofd wist de formatie van Pieter Santema dat het allesbehalve een makkelijke middag zou worden. De uitslag van afgelopen zaterdag komt daardoor ook een beetje geflatteerd over. Dat had echter ook te maken met de eindfase van de wedstrijd waarin de selectie van Patrick Zondervan er met de pet naar gooide.

KOOTSTERTILLE - Omstreeks 14.00 uur werd er afgetrapt op het drassige hoofdveld van Sportpark de Tille. In de eerste minuten was het vooral een kwestie van kijken hoe beide teams precies wilden spelen. Wel was Franeker iets meer aan de bal en daardoor ook een beetje dreigender. Die dreiging werd des te groter door een verkeerde inspeelpass van Kees de Vries. Daardoor belandde de bal in de voeten van Marco de Groot die vervolgens simpel kon opendraaien. Vervolgens had hij een fijne steekpass in huis op de wegrennende Gerlof Dijkstra. Hij kwam daardoor 1-op-1 met doelman Marcel Kempenaar. Die laatstgenoemde had echter een formidabele redding in huis door het doel klein te houden. Het zou de enige echte grote mogelijkheid worden voor de bezoekers deze middag. Wel bleven de gastheren na deze kans voortdurend onder druk staan van Franeker. Toch kwam het daarbij niet in gevaar.

Het waren echter de mannen van Pieter Santema die, ietwat tegen de verhoudingen in, op voorsprong kwamen in de 22e minuut. Een vliegensvlugge inworp van Jouke Waaksma vanaf de linker zijlijn kwam de bij de al weggelopen Kees de Vries waardoor hij zo op het doel kon afstormen. Via de doelman kon hij het speeltuig met een mooie boog in het doel werken.

Na dit doelpunt veranderde het spelbeeld. De bezoekers waren er op gebrand om zo snel mogelijk de gelijkmaker op het scorebord te brengen. Er werd met name veel gebruik maakt van de rechtsbuiten van Franeker. Na zo’n 25 minuten spelen werd er een heerlijk pass op Karst Hannema gegeven die via de rechterflank zo het doelgebied in kon rennen. Met een, te harde, voorzet werd het nog even gevaarlijk voor het doel van Kempenaar. Het ontbrak hier echter aan scherpte. De Frentsjers lieten zich echter niet uit veld slaan en hielden de druk er vol op. Kootstertille had moeite om de bal in de ploeg te houden. Echte grote kansen werden er echter niet meer gecreëerd in deze fase.

Toch had Jouke Waaksma nog een grote mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen door via hemzelf opgezette aanval. Menno Waasdorp speelde een lange bal richting de spits die deze goed vast wist te houden op het middenveld. Hij kon vervolgens Tom v/d Veen bereiken die met fijn passje de clubtopscorer kon bereiken. Hij faalde echter in de afronding: Ramon de Jong kon simpel redding brengen.

Het tweede doelpunt volgde in de 40e minuut alsnog. Het was de doelman van Franeker die hierop aan te rekenen viel met een belabberde inspeelpass. Deze belandde zo in de voeten van de alerte Jouke Waaksma. Hij wist zich knap door de verdediging te worstelen en het schot dat daarop volgde was deze keer geen prooi voor de doelman: 2-0! De teleurstelling was groot bij de bezoekers. Juist omdat het de gastheren voortdurend onder druk had kunnen houden.
Eventjes dacht Jouke Waaksma, op prachtig aangeven van Falco Bierma, ook de 3-0 binnen te schieten. Er ging echter terecht een streep door de treffer omdat de spits zich in buitenspelpositie bevond. Uiteindelijk gingen de Tilster met leuke voorsprong de rust in.

Bij aanvang van de tweede helft was de opdracht van Pieter Santema duidelijk: zo snel mogelijk de 3-0  maken om zo een mentale tik uit te delen aan de tegenstander. Dat ging in de eerste fase echter niet zoals gewenst. De ploeg in het geel en blauw wist wederom de druk op te voeren en zo geloof te houden in een resultaat. Maar ook in de tweede helft ontbrak het hier aan echte scherpte. Daar ligt dan ook het grootste probleem. Niet voor niets zijn er in 11 wedstrijden slechts 11 doelpunten gemaakt. Tegelijkertijd had het voor aanvang van de wedstrijd al 29 doelpunten moeten incasseren.
Voor het publiek was het wachten op een volgend doelpunt om zo toch een wat aantrekkelijke tweede helft te krijgen. Deze volgde dan ook eindelijk in de 67e minuut en kwam op naam van de goed spelende Falco Bierma. Hij werd op mooie wijze bediend door, wie anders, Kees de Vries. Hij bedacht zich niet en haalde heerlijk uit richting de linker kruising. De keeper zat er nog wel even aan maar het was onvoldoende om redding te brengen.

Zoals in de inleiding al aangegeven begon de ploeg van Zondervan er in de eindfase met de pet naar te gooien. Het doelpunt van Falco was de aanleiding daarvoor. Het wist geen moment meer echt gevaarlijk te worden en dus konden de Tilsters zo toewerken naar meer doelpunten. Die honger was ook te merken want ook het doelsaldo zal dit seizoen weer een belangrijke rol gaan spelen.

Het spel werd echter gedurende de tweede helft wel slordiger. Dat lag niet zozeer aan de spelers op het veld. De regen gooide namelijk roet in het eten. Het zachte veld werd hierdoor nog drassiger met als gevolg dat de bal niet mooi kon rollen.

Het volgende doelpunt volgde zo’n 10 minuten na de 3-0: een inzet van Tom v/d Veen belandde op de paal. De keeper moest vervolgens snel ingrijpen om te voorkomen dat Jouke Waaksma de bal voor het intikken had. Ramon de Jong kon echter geen grip krijgen waardoor Waaksma bij de tweede paal alsnog de bal in het dak van het doel kon rammen.
Nog geen vijf minuten later was het alweer raak: Kees de Vries besloot maar weer een assist op z’n naam te zetten door bal met speels gemak breed te leggen op, wie anders, Jouke Waaksma. Laatstgenoemde kon de bal fraai in verre kruising tikken.
Het slotakkoord was er in de 87e minuut en wederom waren Jouke en Kees de hoofdverantwoordelijken. De 6-0 was bijna identiek aan de het voorgaande doelpunt. Juist die goals lieten zien dat Franeker er geen zin meer in had en dus werd het met toch wel een dikke nederlaag huiswaarts gestuurd.

Wat ook veelzeggend was in deze wedstrijd waren de hoeveelheid kaarten en blessures. De goed leidende scheidsrechter (dhr. Bosma uit Surhuisterveen) hoefde slechts tweemaal een gele prent uit te delen. Daarnaast waren er geen blessurebehandelingen nodig waardoor de verzorgers van beide teams niet het veld op hoefden te komen. Dat leidde er toe dat er in zowel de eerste als tweede helft geen blessuretijd bijgeteld werd.

De selectie van Pieter Santema kan toekijken op een positieve middag. Zij kunnen in de komende week rustig toekijken hoe de diverse inhaalwedstrijden gaan verlopen. Ook Jouke Waaksma kan terugkijken op een heerlijke middag: met 4 doelpunten heeft hij zijn totaal nu al op 15 doelpunten gezet in deze competitie. Daarmee is hij nu de topscorer! Alles bij elkaar staat hij nu op een duizelingwekkende 192 doelpunten! ‘Nog 8 te gean!’, aldus de zoon van voorzitter Bert Waaksma. Voor die laatstgenoemde kon zijn middag niet meer stuk want hij kwam met goed nieuws terug vanuit Harkema: ‘onze’vertrokken Gerbrand Waaksma heeft daar zijn eerste doelpunt kunnen maken in de Derde Divisie!

Voor nu bezet de hoofdmacht nog steeds de tweede plaats en wie weet zien we in de aankomende week nog een aantal verrassende uitslagen bij de concurrentie! De Tilsters kunnen hoe dan ook met een positief gevoel genieten van een welverdiende winterstop.

Tot slot nog wat andere mededelingen: op donderdag 21 december hebben we de traditionele kerstborrel waarbij er de nodige nieuwtjes zullen worden gedeeld. Aan het begin van die avond worden ook de oliebollen-briefjes weer opgehaald door de spelers en staf van de senioren en de JO19.
Op zaterdag 23 december is het dan tijd voor die andere traditie: de verloting van ‘De Heale Baarch’! Namens het bestuur hopen we natuurlijk op een mooie opkomst op beide dagen.