Mannen KNVB beker Amateurs poulefase Groep 2 31

Beukerstrjitte 2
9298PS
KOLLUMERZWAAG
tel. 0511-443621

Vorig seizoen speelden we ook tegen de club uit Kollumerzwaag. Het werd toen een makkelijke middag: Friese Boys verloor kansloos met 7-0. Dat er deze middag meer tegenstand werd verwacht, was al duidelijk en dat gebeurde ook. Het was bij vlagen zeer lastig om door het goed georganiseerde Friese Boys heen te voetballen. Het bloedhete weer hielp daarbij ook niet mee. Er stond weinig tot geen wind en dat was bij beide teams wel te merken. Uiteindelijk stond er na 90 minuten voetbal een 1-3 score op het bord en dat was gezien de wedstrijd ook terecht.

KOLLUMERZWAAG - Rond 14.30 uur werd er afgetrapt op een snikheet Sportpark de Saedkampe. Vanaf de aftrap lieten de bezoekers meteen zien dat het hier kwam om doelpunten te maken. Dat leverde al na 12 seconden de eerste corner op. Deze was echter niet gevaarlijk genoeg om ook tot een kans te komen. In de fase hierna was het vooral een strijd rondom het middenveld. Beide ploegen hadden moeite om tot kansen te komen. Toch liet de ploeg van Pieter Santema het balletje wat makkelijker rondgaan. Met name Rinse de Vries had nog een aantal leuke crosspasses in huis.
Na een kleine 18 minuten spelen begon het overwicht van Kootstertille steeds meer toe te nemen. De ploeg uit ‘De Sweach’ had steeds meer moeite om van eigen helft af te komen en loerde dan ook vooral op een counteraanval. Kootstertille probeerde steeds meer te combineren en het tempo op te schroeven. Het wachten was dan ook op de 0-1. En die viel dan ook al vrij snel: een afvallende bal vanuit een hoekschop kwam bij Douwe Kloostra terecht. Met een fraaie volley knalde hij binnen. Na dit doelpunt lastte de goed leidende scheidsrechter een drinkpauze in.
Enkele minuten later dacht Jouke Waaksma de 0-2 binnen te koppen: een schot van Kees de Vries werd gepareerd door de keeper van Friese Boys waarop Jouke feilloos binnenkopte. Hij werd echter afgevlagd voor buitenspel. Enkele ogenblikken later was het wel raak. Een sterke aanval over de rechterflank belandde in de voeten van Aize Storm, waarop hij simpel kon binnenschuiven. De assist kwam op naam van André Faber.
Toch gaven de rood-wit-gehemden niet op. Het had ook tot zeer grote kans tot scoren kunnen komen, ware het niet dat Douwe Kloostra hierbij een tactische gele kaart pakte. In de laatste minuten had het ook zomaar 0-3 kunnen zijn: een heerlijk schot van Kees de Vries belandde op de lat. Mede daardoor stond er een 0-2 ruststand op het scorebord.

Na de rust toch een iets ander spelbeeld. Friese Boys wist meer in balbezit te blijven, terwijl de Tilsters aan het loeren waren op foutjes. Toch was het Kootstertille wat in de 51e minuut weer tot een kans kwam: goed doorzetten en een strakke voorzet van Kees de Vries kwam bij de vogelvrije Jouke Waaksma terecht. Hij probeerde de bal in één keer in het doel te drukken maar stuitte hierbij op doelman.
Het feit dat Friese Boys beter in de wedstrijd kwam, drukte zich uit in de 62e minuut. Met crosspass bracht Luutzen Postma spits Nick de Graaf te bereiken. Rinse de Vries kon hem niet 1-op-1 niet afhouden van een schot. Het was echter fantastisch keeperswerk van Marcel Kempenaar wat de 1-2 voorkwam. Sterker nog: uit de rebound kon Riemer Atema alsnog binnenschieten, maar ook hier was het Marcel Kempenaar die fantastisch werk afleverde. Eén van de mooiere hoogtepunten van de middag.
In de 70e minuut was het dan toch raak voor de ploeg van trainer Ayelt van Zuiden: Dirk Greijdanus stuurde Nick de Graaf op randje buitenspel weg richting het doel van Kempenaar. Hier had hij dit keer geen antwoord op. De Graaf omspeelde Marcel en kon simpel binnenschuiven.
Dit zou de opmaat moeten zijn naar een spannende slotfase. Maar dat werd het niet. Mede dankzij de temperatuur die middag was te merken dat ‘de puf’ er wel uit was. In het laatste kwartier was het vooral de Tille die nog tot een bevrijdende 1-3 probeerde te komen. In de 88e minuut had Jouke Waaksma hiertoe wederom een dot van een kans: hij werd met een fantastische steekpass van Kees de Vries weggestuurd. 1-op-1 met de keeper schoot Waaksma de bal echter vrij slapjes in de armen van de doelman.
Uiteindelijk was het Tom v/d Veen die de definitieve uitslag op het scorebord noteerde: Marcel Kempenaar schoot de bal naar voren en deze kwam, mede dankzij een verdediger, terecht bij Jouke Waaksma. Hij kon wederom alleen op de doelman af maar werd daarbij gehinderd door een tegenstander. Slecht uitverdedigen zorgde ervoor dat v/d Veen zijn eerste van het seizoen kon maken.

Al met al kunnen Pieter Santema en consorten terugkijken op een nuttige en leerzame middag. Conditioneel wordt het steeds beter en voetballen zag het er deze middag bij vlagen goed uit.

Volgende week wacht de laatste wedstrijd in deze bekerpoule. Dan gaan we een bezoek brengen bij, wederom, oude bekende WTOC te Oudwoude. Ook deze wedstrijd begint om 14.30 uur!